Nowe Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 16 grudnia 2016 roku nakłada obowiązek, instalacji kas fiskalnych, na podatników świadczących usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:
- świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo,
- usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).
Niezależnie od wysokości obrotu, na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, są zobowiązani do rozpoczęcia ewidencji przy pomocy kasy fiskalnej.
Rozporządzenie zaczyna obowiązywać z dniem 1 stycznia 2017 roku, ale nie oznacza to, że właśnie od początku roku wszyscy świadczący wyżej wymienione usługi zobowiązani są do instalacji kas fiskalnych.
Podatnicy, którzy
rozpoczeli świadczenie wyżej wymienionych usług w 2016 roku, świadczenie tych usług jest zwolnione z obowiązku ewidencjonowania obrotu na kasie rejestrującej maksymalnie do 1 marca 2017 roku.
/Obowiązują ich terminy z Rozporządzenia z dnia 4 listopada 2014 roku./
Podatnicy rozpoczynający świadczenie usług od 1 stycznia 2017 roku, zobowiązani są do rejestracji sprzedaży na kasie fiskalnej już od pierwszej sprzedaży.
PAMIĘTAJ, KUPUJĄC PIERWSZĄ KASĘ DO FIRMY, MOŻESZ SKORZYSTAĆ Z ULGI DO 700 ZŁ.
O szczegóły zapytaj w najbliższym
PUNKCIE SPRZEDAŻY.
Polecamy kasy fiskalne dla małej gastronomii.
Aktualne Rozporządzenie mogą Państwo znaleźć w naszym dziale
przepisy.